Sütő Enikő

Mindig jóleső érzés látni az óriásplakátokon, TV-ben, moziban azokat a tanítványaimat, akik szorongva, kíváncsian, izgatottan álldogáltak a sorukra várva modelliskolánk válogatásán. Sokan modellként dolgoznak a világban, de vannak, akik színészek, táncosok, szerkesztők, riporterek, sminkesek, stylistok, vagy akár producerek lettek.

NÉHÁNY NÉV – A TELJESSÉG IGÉNYE NÉLKÜL – AKIK HOZZÁNK JÁRTAK, ÉS AKIKNEK
SIKERÜLT!

KAPÓCS ZSÓKA színésznő
SZUNAI LINDA modell, szépségkirálynő – Miss World Hungary 2011
RADA KLAUDIA gyerekszínész (Barátok közt, RTL KLUB)
KEMBE SOREL ARTUR műsorvezető, színész (Duna TV, Jóban rosszban, TV2)
KOVÁCS NIKOLETT sminkes (Magyar Televízió)
ILLÉS GABI producer (Megasztár, TV2)
KŐVÁRI TAMÁS színész (Barátok közt, RTL KLUB)
FEJSZÉS DORINA szerkesztő
SZÉNÁSI BARBARA táncos (Írország)
SZABÓ NÓRA modell (Tokió)
ÁGOSTON DÓRA modell (Milánó)
ZSÍROS ANNA modell (Tokió)

és még sokan mások…

Titok Kapócs Zsóka múltjából: “Egy nőnek nem a férfit, hanem a feleségét kell meggyőzni!”

Kapócs Zsóka azt vallja, egy férfit mindig a feleségén keresztül a legkönnyebb meggyőzni. A nagy igazságot Sütő Enikő modelliskolájában tanulta meg, ahogy a szakma alapjait is. Egykori tanára kíméletlen őszinteséggel mesélt az általa csak magyar Sharon Stone-ként emlegetett tanítványához fűzodő emlékeiről, és a legnagyobb konfliktusról.

Kicsi Sharon Stone, így szólította Sütő Enikő 14 évesen Kapócs Zsókát. A modellből időközben színésznő lett, és mai napig hasznát veszi annak a néhány mondatnak, amit Enikő iskolájában tanítottak neki. “Itt hívták fel rá a figyelmemet, ha a színpadon állok, ne a férfiakat próbáljam meggyőzni, hanem a feleségüket. Korábban modellként is így tettem, de még ma, színésznőként is hasznát veszem ennek az instrukciónak a Karády Katalin estjeimen” – mondta Zsóka, aki tanára szerint kiskamaszként is figyelemre méltó jelenség volt.

“Bár próbáltam nem nagyon kivételezni vele, nem lehetett nem észrevenni, hogy különleges” – emlékezett Sütő Enikő Zsókára. Enikő mai napig óvó figyelemmel kíséri egykori tanítványa karrierjének alakulását. Azt mondja, az elmúlt évek alatt rengeteget változott, egy dolgot leszámítva: ma is nyers őszinteséggel mond mindenről, és mindenkiről véleményt. “Elég markánsan képviselte magát már akkoriban is, amikor hozzám járt” – súgta meg.

Enikő arra célzott, hogy Zsóka tanulóévei bizony nem teltek zökkenőmentesen. Szép számmal akadtak a sikerek mellet konfliktusok is. “Nekünk ugyan nem voltak vitáink, de akadt fotós, aki bizony azt mondta, nem szeretne Zsókával dolgozni, mert nem hagyja magát instruálni. Ösztönös és nagyon érzékeny emberként pontosan tudta, ki közelít hozzá őszintén, és ki akarja kihasználni” – mondta Enikő.

Zsóka pontosított. Hozzátette, egyetlen mondattal tudták kihozni a fotósok a sodrából: ha utasításba adták, vetkőzzön le a kamera előtt. “Amíg nem kérték, hogy vegyem le a melltartómat, kenyérre lehetett kenni. Egy 14 éves lánynak egyébként se mondjon ilyet senki. Ráadásul én akkoriban a szépségkirálynői korona után vágytam, és pontosan tudtam, ahhoz nem szabad, hogy aktképek készüljenek rólam.”

Faluból a világot jelentő kifutóra! Vidéki lány a rivaldafényben

Sok kislány álma, hogy a világot jelentő deszkákra lépjen. Akár színészként, akár modellként. Aki persze egy hátrányos helyzetű kis faluban él, annak ez szinte lehetetlen. Vagy mégis lehet? Egy olyan fiatal hölggyel beszélgettünk, aki Tabdiból került a kifutó világába. Judák Márti nyári pihenőjét tölti, az otthonát jelentő kis faluban készül a következő bemutatóra. Régi álma vált ezzel valóra, amiben nagyon sokat köszönhet szüleinek.

Hogyan jutott el idáig?
– Sütő Enikő modell és színészképző magániskolájában tanultam meg az alapokat, Budapesten. Ott szereztem jártasságot légzés- és beszédtechnikában, mozgáskultúrában, és a legfontosabb dologra is kiképeztek bennünket: hogyan kell eladni magunkat a szakmában. A kurzus alatt két alkalommal készítettek portfoliót rólunk, és megismertettek bennünket a fotózás világával. Olyan nagyszerű emberekkel dolgoztunk, mint Gallusz Niki, Pintér Katalin, Sütő Enikő, vagy a népszerű televíziós sorozat, a Jóban-rosszban Helent alakító szereploje. A tanfolyam végén vizsgát tettünk, ami egy három órás műsor keretében történt a Duna Palotában.

Mi volt a legérdekesebb egy vidéki lánynak?
– Már maga a válogatás igazi élményt jelentett. Három-négy éves gyerekektől a harminc évesekig, rengetegen próbáltak bekerülni a tanfolyamra. Ebből a több száz emberből válogattak ki 150 jelentkezőt. A kurzus egyébként nagyon hasznos volt annak irányában, hogy megtanulhattuk: mi áll a legjobban, mi fejezi ki legjobban az egyéniségünket. A komoly kihívás számomra az volt, hogy a színpadon magas sarkú cipőkben kellett mozogni. Ez nekem kissé furcsa volt, hiszen otthon a faluban ritkán, csak alkalmakra hordtam ilyen lábbelit.

Kifejezetten előnyös, gondolom, a magasságod és a gyönyörű hosszú hajad. Ezek elvárások voltak?
– Nem kifejezetten ezeket az adottságokat díjazták, mert a színészethez nem szükségesek. Viszont a modell szakmához nagyon kedvező adottság. A lányok átlagosan 170-180 magasak. Ezt én magasan verem a 184 centimmel.

Hol fogunk találkozni veled a nagyvilágban?
– Ez még a jövő kérdése. Többnyire az interneten keresgélek és találok lehetőségeket. Dolgoztam már a kifutón, ez tetszett a legjobban! A másik kedvencem a fotózás: sokszor magam sem ismerek rá a saját arcomra, olyan nagyszerűen „megalkotják”.

Ajánlod ezt a világot másnak is?
– Annyi sokféle önkifejezési módot tanulhatunk meg, mindenki megtalálhatja a számára kedvezőt arra, hogy az egyéniségében eddig rejtozo tartalékok a felszínre törjenek. És az sem mellékes, hogy mosolyogva, könnyen, önmagunkat adva kereshetjük meg a boldogulást biztosító anyagi hátteret. Ez a tanfolyam egy jó kezdet egy ígéretes jövő építéséhez.

//]]>