Bátor tábor

Élményterápia súlyosan beteg gyerekeknek

A Bátor Tábor megálmodója a mindenki által ismert színész Paul Newman

Változik-e a világ akkor, ha egy beteg gyermek bízni kezd önmagában, ha hisz a gyógyulásban? Változik-e a világ, ha egyre többen hiszünk a nevetés gyógyító erejében, ha megtanulunk támaszkodni egymásra? Szerintünk igen ! Ezzel a meggyozodéssel indult útjára 2001 nyarán a Bátor Tábor.

Amikor egy család életében nagy események történnek, mindig megáll az élet egy pillanatra. A kellemes dolgoknak együtt örülnek, a nehézségeken együtt próbálnak úrrá lenni. Egy szerető családban a gyermek az egyik legfontosabb érték, így ha a gyermek megbetegszik – legyen az csak egy apró nátha – máris kétségbeesés lesz úrrá a szülőkön. Ez az érzés sokszorosan jelentkezik, ha a gyermeknél súlyos betegséget találnak. A család addigi élete felborul, a szülők és a gyermek minden figyelme és energiája a betegségre, a kórház felé koncentrálódik. Megváltoznak a családon belüli kapcsolatok, a szülők egymáshoz és gyermekükhöz való viszonya átalakul. Az addig mindennaposnak hitt örömök eltűnnek a hétköznapokból, a szorongás, a félelem, a fájdalom lesz az élet középpontja.

Ebben a helyzetben a gyermekek testi-lelki fejlődése megtörik, kortársaival megszakad a kapcsolata, barátai csak nehezen értik meg. A betegség elfogadása, legyőzése azonban sokal könnyebben megy, ha – sokszor első fénysugárként – van egy elfogadó, vidám, ,szerető közeg, ahol a szorongások meghallgatásra találnal, és ezáltal fel is oldódnak, ahol egyenrangú félként, versenyszellem nélkül mindenki önmagát adhatja, hisz mindenkit csak önmagához mérnek, ahol a szeretet nem megbéklyóz, hanem új lehetőségeket nyit. Reméljük erről szól a Bátor Tábor.

Bátor Tábor Alapítvány

mottó: “Lehet, hogy csak a szememet kell kinyitnom és meglátom a napfényt”(16 éves táborlakó)

A Bátor Tábor egy kis csodaország súlyos, krónikus betegséggel élő gyermekek számára. A táborozók élményterápiás programokon vesznek részt, melynek célja önbizalmuk növelése, önmagukba és egymásba vetett hitük megerősítése, ezzel gyógyulásuk támogatása, beilleszkedésük elősegítése a hétköznapokba.

A Bátor Tábor nagykövetei

A Bátor Tábor egyik nagyköveteként szívmelengetőnek és felemelőnek érzem, hogy számos rendkívüli, bölcs és kedves gyermek közelében lehetek. Az ember egész életében próbálja meghatározni a boldogság fogalmát. Hatalom? Pénz? Hírnév? A hozzá vezető út, vagy a megérkezés maga? Amikor a Bátor Tábor egyik lakója kis karját a nyakam köré fonva a fülembe súgja – Én téged annyira szeretlek – akkor tudom, hogy ez maga a BOLDOGSÁG.

//]]>